“Geleceğin meslekleri, Mesleklerin geleceği”- Yüksek Öğrenim Kurumu – Ankara
Yüksek Öğrenim Kurulu tarafından 21. yüzyılın yetişecek bireylerini hazırlamak amacıyla yüksek öğrenim tarihinde ilk kez “Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği” başlıklı bir kongre gerçekleştirildi.
Kongreye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın yanı sıra TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, MÜSÎAD Başkanı Abdurrahman Kaan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Prof. Dr. Acar Baltaş ile YÖK Üyeleri, tüm üniversite rektörleri, ilgili akademisyenler, iş dünyası temsilcileri ve meslek profesyonelleri katıldı.
Kongrede gelecekte ne gibi yeni mesleklerle karşılaşılabileceğinin yanı sıra günümüzdeki mevcut mesleklerin gelecekte nasıl şekilleneceği konuları tartışıldı. YÖK Başkanı Saraç bu kongrenin amacının yüksek öğrenimde gelecekte öne çıkacak yetkinlikler ve mesleki eğilimlere dair kavramları ve tartışmaları gözden geçirmek ve bu çerçevede, yükseköğretimde bu bilgileri ve yetkinlikleri edindirebilmek için etkin yapısal sistemleri ortaya koymak olduğunu dile getirdi. Ve özellikle şu cümleye dikkat çekti. “ Yüksek öğrenim statik sistemden dinamik bir sisteme geçilmesi şart.” Başkan Saraç üniversiteler ile ilgili verileri paylaşarak konuşmasını tamamladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, ülkelerin en önemli zenginliğinin, sürdürülebilir kalkınmaya öncülük eden insan kaynağı olduğunun önemine değinerek konuşmasına başladı. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçtiğimiz Nisan ayında yayınlanan rapora göre dijitalleşmenin son 10 yılda çalışma hayatına 2 milyon yeni iş kolu katılmasını sağladığını hatırlattı ve Kongrenin yüksek öğrenim sistemimizi değişen ve dönüşen dünyanın yeni meslekleriyle tanıştıracağına inandığını ifade etti. Prof. Dr. Acar Baltaş’ın moderatörlüğünde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ve MÜSÎAD Başkanı Abdurrahman Kaan tarafından etkileşimli şekilde gerçekleştirilen panel bölümü düzenlendi. Panelin temel mesajıi üniversitelerin iş dünyası ile çok daha yakın çalışmasının önemi ve gerekliliği idi.
Kongrenin öğleden sonraki bölümünde ise ilgili akademisyenler ve iş dünyasından temsilcilerin katılımlarıyla “Mühendislik ve Fen”, “Sağlık” ve “Sosyal Bilimler” olmak üzere eş zamanlı olarak üç ayrı alanda çalıştay düzenlendi. Çalıştayların tamamlanmasının ardından hazırlanan çalıştay raporları, kongrenin bitiminde çalıştay temsilcileri tarafından, YÖK Yürütme Kuruluna bir rapor halinde sunuldu. YÖK tarafından konuya ilişkin atılacak adımlarda bu raporların dikkate alınacağı ifade edildi.
Kongrede en çok dikkati çeken konuların başında üniversiteler ilk kez ve samimi bir biçimde “İş dünyası – Üniversite işbirliği nasıl olmalı” konusunu konuştu. 81 İldeki 207 yüksek öğrenim kurumunun rektörlerinin olduğu toplantı salonunda, en ön sıradaki protokol sıralarının hemen arkasındaki koltuklar iş dünyası temsilcilerine ayrılmıştı. Tübider olarak katıldığımız Mühendislik – Fen konulu çalıştayda sorunlar tüm detayları ile konuşuldu ve aşağıdaki konular değerlendirilmek üzere YÖK yönetimine sunuldu.
- Eğitim sistemlerindeki yeniliklerin kullanılması,
- YÖK ve Üniversitelerin dijitalleşmesi,
- Üniversite – Sektör ihtiyaçları ders içerikleri uyumu,
- YÖK ve Üniversitelerin STK’lar, Odalar ve Meslek örgütleri ile yakın çalışması,
- 7+1 uygulamasının yaygınlaştırılması,
- Girişimcilik ve Yönetişim sistemlerinin desteklenmesi vb.