Web Geliştirici

Web Geliştiricileri, web sayfaları ve web tabanlı uygulamalar oluşturur. Web geliştiricileri, İnternet’te yer alan web sayfalarını ve web tabanlı uygulamaları oluştururlar. Temel bir web geliştirme iş akışı, web içeriği (kopya, resim, video vb.) toplama veya oluşturma, web sitesi düzenini ve gezinmeyi planlama, gerçek web sayfalarını kodlama, daha sonra web sitesini üstün kullanıcı deneyimi ve optimum performans için test etme ve optimize etme aşamalarını içerir.

Başarılı web geliştiricileri, World Wide Web’i besleyen programlama dilleri konusunda akıcıdırlar. Tüm web geliştiricileri HTML, Javascript ve CSS komutlarına ihtiyaç duyar. Daha karmaşık uygulamalar geliştirmek için PHP, Microsoft .Net Visual Basic veya Java gibi bir sunucu tarafında programlama dili bilmek yararlıdır. Web geliştiricileri, MySQL, Microsoft SQL Server, IBM ve Oracle gibi önde gelen bir veya daha fazla veritabanı sisteminde uzmansa diğer kişiler arasında hep bir adım önde yer alacaktır ve daha fazla kazanacaklardır.

Becerileri ve Sorumlulukları

Web Geliştiricilerden istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

• Java, PHP ve .Net gibi bir veya daha fazla sunucu tarafı programlama dilini bilir.
  • Google, Bing vb. Sıralamasında yüksek olan web sitelerini geliştirmek için arama motoru optimizasyonunu (SEO) kullanır.
  • Web sayfalarını ve web uygulamalarını, birden çok tarayıcıda (Örnğin: Chrome, FireFox ve Internet Explorer) test eder.
  • Sahadaki birden çok sayfanın stilini etkin bir şekilde kontrol etmek için CSS uygular.
  • MySQL, SQL Server ve Oracle gibi popüler veritabanı sistemleriyle etkileşim kuran web sitelerini geliştirir.
  • Yeni web geliştirme projelerinin düzenini, navigasyonunu ve işlevselliğini planlamak için wireframe kullanılır.
  • Web sitelerinin sorunlarını gidermek ve performansı optimize etmek için müşterilerle ve iş arkadaşlarınızla iletişim kurar.
  • Bazı web geliştiricileri, bir web sitesinin grafik ve multimedya öğelerini tasarlamaktan sorumludur.

Nerden eğitim alabilirim?

Bu bilişim mesleği alanında aşağıda belirtilen Çizgi Tagem kaynakları yanında Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri bulunmaktadır.  Tıklayınız!

Eğitim Gereklilikleri

Deneyimler bu alanda çalışmak isteyen kişiler için olmazsa olmazdır. Web geliştirme pozisyonlarında çalışacak kişilerden web sayfaları örnekleri ile birlikte oluşturulan uygulama örneklerinden oluşan dijital bir portföy istenecektir. Bu alanda çalışacak kişilerden bilişim, yazılım yada mühendislik gibi alanlarda bir lisans eğitimi istenebilir.

Diplomanın yanı sıra kişiler alacakları web geliştirici eğitimleri sayesinde de istihdam edilebilirler. Bu eğitimlerde HTML, CSS ve JavaScript (birçok web sitesinin temel yapı taşları) önemli konular arasında yer alır. Arka uç web geliştirme pozisyonları için popüler programlama becerileri PHP, XML ve SQL konuları önemlidir. Adobe Flash ve Microsoft Silverlight gibi popüler platformlarda çoklu ortam tasarım ve komut dosyası oluşturma becerileri de kişilerin bu alanda tercih edilme nedeni olabilir. Temel özelliklerin ötesinde, potansiyel web geliştiricileri, grafik tasarım, etkileşimli medya, Flash animasyon veya mobil medya geliştirme gibi en çok ilgilendiren konsantrasyona sahip bir eğitim programı seçmelidirler.

Web Geliştirici Ücretler

Bilişim sektöründe Düz Lise, Meslek Lisesi, Meslek Yüksek Okulu ve uzun süre olmasa da Lisans mezunları Web Geliştirici kadrosunda çalışabilmektedir. Orta derecede İngilizce bu alanda gereklidir.  (Daha büyük grafik için resim üzerine tıklayınız.!)

Grafik 1: Eğitim Bölgeler ve Ücretler

Grafik 2: Tecrübe Bölgeler ve Ücretler