Piyasa Gözetim Faaliyetleri – RoHS Testleri

TÜBİDER Piyasa gözetim komisyonu ürün etiket testlerinin yanı sıra üyelerine hizmet amacı ile ROHS testleri de gerçekleştirmektedir. Üye ithalatçı-üretici firmalarda farkındalık yaratmak, yasal olarak zor durumda kalmamalarını sağlamak amacı ile bu testleri yapmaktadır.  Konu ile ilgili olarak sektöre yapılan açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.

TÜBİDER Piyasa Gözetim Komisyonu mühendislerinden Mert Batu (Makine Mühendisi), Mustafa Yanartaş (Fizik Yüksek Mühendisi), Mehmet Aktürk (Elektronik Mühendisi), Uğur Arat (Bilgisayar Mühendisi), Cüneyt Güzey (Elektronik Yüksek Mühendisi), Mehmet Çelik (Bilgisayar Mühendisi), Seda Ece (Bilgisayar Mühendisi) ve Niyazi Saral (Elektronik Y. Mühendisi) gözetiminde ithalatçılardan gelmiş ve piyasadan toplanan 236 üründe yapılan elektrikli ve elektronik eşyalarda bazı zararlı maddelerin kullanımının sınırlandırılması (RoHS uyumu) yönetmeliği testleri yapılıp sonuçları bilişim kamuoyuna duyuruldu.

Test Yöntemi: X-ışınları Floresans (XRF) Spektroskopisi

Test Sayısı: 236

Sonuç: Yapılan test sayısı 236 ve RoHS yönetmeliğine uymayan ürün sayısı 40 adettir.

Yapılan testlerde telefon makinesi, kulaklık, mp3 player, webcam, digital çerçeve, external kutular..vs gibi aksesuar olarak nitelendirilebilecek bazı bilişim ürünlerinde %10 kadar RoHS yönetmeliğine uymayan ürün tespit edilmiştir.

Test edilen NoteBook ve LCD ekranlar, PC bileşenlerinden klavyeler, fareler, hoparlör sistemleri, ekran kartları ve kasalar tamamen sorunsuzdur. Özellikle boyaları açısından kasaların temiz çıkması sevindirici bulunmuştur.

Bunun yanında anakartlarda 2 üründe kurşunlu üretim yapıldığı ve test edilen birçok güç kaynağında ise ne yazık ki kurşunlu üretim olduğu gözükmüştür.

RoHS yönetmeliğine uymayan tüm ürünlerin ithalatçılarına bilgilendirme yapılmıştır. TÜBİDER Piyasa Gözetim Komisyonu ve Uluslararası Gözetim Şirketi adına iki ay içinde tekrar ölçümler yapılacak ve sektörümüz bilgilendirilecektir. TÜBİDER dileyen firmalara ücret mukabili Uluslararası Piyasa Gözetim Şirketi sıfatı ile ithal edilen veya ihraç edilmek için bekleyen mallara resmi gözetim raporu düzenleyebilmektedir. İstenildiğinde yine ücret karşılığı sadece bilgi amaçlı ROHS testileri de yapılabilmektedir.