Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Sektörün Meslek Tanımlarını Belirliyoruz

Tübider tarafından 12 Temmuz 2010 tarihinde yayınlandı.

Sektörel standartların oluşması amacı ile yapılan bilişim sektörünün meslek tanımlamaları ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalar, Mesleki Yeterlilik Kurumu, İTO ve bilişim sektörünün diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte yapılıyor.

Bilişim sektörünün meslek tanımlamaları ile ilgili çalışmalar TÜBİDER’in geçmişte yaptığı meslek tanımları ile ilgili yapılan bir müracaata istinaden ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun bu konuda bir çalışma başlatması üzerine Ocak 2010 tarihinde yapılan bir toplantı daveti ile başladı.

MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) davet ettiği bazı sektör dernekleri ve TÜBİDER ile İTO’dan da katılımlarla bilişim sektöründeki mesleki tanımlar için ilk resmi toplantıyı yapmasının ardından çalışmalar başladı. Çalışmaların İTO koordinatörlüğünde yapılmasına karar verilerek aşağıda sıralanan maddeler çerçevesinde çalışmalara başlandı.

1. Öncelikle meslek haritasının çıkarılması.
2. Meslekler ve seviyelerin belirlenerek MYK’ya öneri olarak sunulması
3. Bu konu ile ilgili İTO’da bir çalıştay yapılması.
4. Çalıştayın ardından MYK kurumlarla bir sözleşme imzalayarak çalışmalara devam edilmesi
5. Bir yıl veya bir bucuk yıl içerisinde çalışmanın sonuçlandırılması

Şubat 2010’da İstanbul Ticarat Odası’nda yapılan iki toplantı sonrasında meslek isimleri daha önce çalışmalara katılan derneklerin önerileri ile bir taslak halinde belirlendi. Mart ve Nisan ayı içerisinde devam eden çalışmalar sonucunda aşağıda yer alan listenin MYK önerilmesine karar verildi ve MYK’da önerilen isimler kabul görmesi üzerine çalışmalara devam edildi.  Yapılan çalışma bilişim sektörünün meslek tanımları ve seviyelerinin resmi olarak kategorize edilmesinin dışında bu meslek tanımlarının gerektirdiği eğitim ve sertifikasyon seviyelerini de belirliyor. Meslek Birliği çalışmalarının altyapısını oluşturmaya çalışan TÜBİDER için bu çalışmanın sonuçlanması Meslek birliği konusunda atılacak adımların kolaylaştırılmasını sağlıyor.

Meslek No Bilişim Sektörü Konsolide Meslek Dalları Bölüm
1 Donanım Bakım (Teknisyen, Uzman) Donanım